Blog

Miješanje dehidrirane i sirove hrane za pse: Prednosti, rizici i savjeti

Miješana prehrana za pse - zdjela sirove hrane i zdjela dehidrirane hrane.

Miješanje dehidrirane i sirove hrane za pse: Što trebate znati?

Kada se govori o prehrani pasa, vlasnici se često pitaju mogu li kombinirati različite vrste hrane kako bi pružili uravnoteženu prehranu svom ljubimcu. Kod onih koji svoje ljubimce vole hraniti BARF-om, jedno od češćih pitanja je smiju li se dehidrirana i sirova hrana miješati.

Bilo da govorimo o povremenom uključivanju BARF-a u prehranu ili njegovom miješanju s dehidratom radi prelaska na sirov način prehrane, neporecivo je da sirovo meso ima brojne prednosti za zdravlje naših ljubimaca. Međutim, miješanje dehidrirane i sirove hrane za pse treba se izvoditi pravilno kako bi se izbjegli potencijalni zdravstveni rizici.

Prednosti sirove hrane za pse

  • Sjajnija dlaka
  • Zdravija koža
  • Jači imunitet
  • Čišći zubi
  • Više energije
  • Zdravija probava

Potencijalni rizici miješanja različitih vrsta hrane

  1. Utjecaj na pH želuca

    Jedan od ključnih faktora koji igra važnu ulogu u probavi pasa, osobito prilikom miješanja različitih vrsta hrane, je razina želučane kiseline. Želučana kiselina kod pasa jaka je poput octa (pH 1 – 2), zbog čega lako mogu probaviti sirovo meso, pa čak i kosti, i tako dobiti sve nutritivne vrijednosti. Ova razina kiselosti također neutralizira prijetnje poput štetnih bakterija i patogena, sprječavajući ih da dođu do probavnog trakta i dovedu do bolesti. I tu dolazimo do izazova miješanja sirove i dehidrirane hrane.

    Naime, dok BARF sadrži između 0% i 15% ugljikohidrata od kojih u većini nema škroba, dehidrat sadrži najmanje 30% škroba koji može dovesti do povećanja pH želuca, odnosno smanjenja proizvodnje želučane kiseline. Zbog smanjene kiselosti želudac ne može učinkovito razgraditi hranu i neutralizirati štetne bakterije. S jedne strane, veća je vjerojatnost da će štetne bakterije kao što su E. coli i Salmonella spp. preživjeti i razmnožavati se, potencijalno uzrokujući probavne probleme i bolesti. S druge strane, viši pH znači da kosti iz BARF-a neće omekšati i pravilno se razgraditi, čime se povećava rizik od začepljenja i smanjenja apsorpcije minerala.

  2. Različito vrijeme probave

    Jedan od najčešćih izazova kod miješanja dehidrirane i sirove hrane je razlika u vremenu potrebnom za probavu. Dehidrirana hrana treba više vremena kako bi se razgradila, dok sirova hrana prolazi kroz probavni trakt brže. Ova razlika može dovesti do probavnih problema kao što su nadutost, plinovi ili čak torzija želuca.

  3. Nutritivna ravnoteža

    Kombinacija ovih dviju vrsta hrane može dovesti do prekomjerne ili nedostatne količine određenih hranjivih tvari. Preporučuje se konzultacija s veterinarom ili nutricionistom kako biste osigurali pravilnu ravnotežu svih potrebnih hranjivih tvari.

Pravilno miješanje dehidrirane i sirove hrane

Kako onda pravilno miješati sirovu i suhu hranu? Ključ je u tome da pazite na održavanje zdravog pH želuca. Kontrolirana pH okolina osigurava da probavni enzimi ispravno funkcioniraju, drži štetne bakterije pod kontrolom i adekvatno razgrađuje kosti. Postoji nekoliko načina za održavanje zdravog probavnog okruženja.

  1. Dodajte probiotike

    Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Dodavanje probiotika u prehranu psa može podržati probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološki sustav. Oni također mogu pomoći u ravnoteži crijevnog mikrobioma, smanjujući rizik od probavnih smetnji. Probiotici se natječu sa štetnim bakterijama za prostor i resurse u crijevima, učinkovito ih “istiskujući” i sprječavajući da uzrokuju probleme. Također pomažu u proizvodnji probavnih enzima, dodatno pospješujući proces probave i osiguravajući da vaš pas izvuče maksimum iz svoje hrane. Kada govorimo o sirovom mesu, goveđe tripice sadrže probiotike kao što je Lactobacillus acidophilus, stoga se preporučuju kao dodatak prilikom miješanja sirove i suhe hrane.

  2. Dodajte jabučni ocat

    Jabučni ocat je još jedan prirodni proizvod koji može pomoći u snižavanju pH želuca vašeg psa. Ova povećana kiselost može podržati zdravu probavu i pomoći u ubijanju štetnih bakterija.

  3. Postepeni prijelaz

    Ako prvi put uvodite sirovu hranu, radite to postepeno kako biste psu dali vremena da se prilagodi. Počnite s manjim količinama sirovog mesa i organa bez kostiju te ih postupno povećavajte dok smanjujete količinu dehidrirane hrane. Među Good4Dogs proizvodima pronaći ćete pakiranja s kostima (cjeloviti obroci s voćem i povrćem poput Good4Dogs govedine, ovčetine, divljači, piletine i puretine), kao i ona bez (Good4Dogs konjetina, ovčetina, goveđe tripice itd.) koja će olakšati ovaj prijelaz.

    Dopustite probavnom sustavu vašeg psa da se prilagodi novoj hrani tijekom tjedan do deset dana, a zatim počnite uvoditi kosti. Ova odgoda osigurava učinkovito probavljanje kostiju te smanjuje rizik od konstipacije i drugih probavnih problema.


Često postavljana pitanja

1. Je li sigurno miješati sirovu i dehidriranu hranu za pse?

Da, ali uz pravilnu pripremu i postupno uvođenje. Važno je pratiti reakcije psa na ovu kombinaciju hrane. Ako prvi put uvodite sirovu hranu, radite to postepeno kako biste psu dali vremena da se prilagodi. Počnite s manjim količinama sirovog mesa i organa bez kostiju te ih postupno povećavajte dok smanjujete količinu dehidrirane hrane. Dopustite probavnom sustavu vašeg psa da se prilagodi novoj hrani tijekom tjedan do deset dana, a zatim počnite uvoditi kosti. Osim toga, možete dodati probiotike u obliku goveđih tripica ili jabučni ocat kako biste osigurali nizak pH želuca i zdravu probavu.

2. Može li kombinacija hrane uzrokovati probavne smetnje?

Da, različito vrijeme probave može izazvati probavne tegobe. Zbog toga je važno postepeno uvoditi promjene i prilagoditi količine.

3. Trebam li se konzultirati s veterinarom prije uvođenja sirove hrane?

Preporučuje se konzultacija s veterinarom ili nutricionistom kako biste osigurali nutritivnu ravnotežu i sigurnost hrane za vašeg ljubimca.

Odgovori